aktualności
Truskawka kaszubska – słodki symbol metropolii
Jędrna, soczysta i niezwykle aromatyczna – truskawka kaszubska od ponad stu lat zachwyca smakiem nie tylko lokalnych miłośników tych owoców, ale i koneserów z całej Europy. Dzięki specyficznemu mikroklimatowi, sprzyjającym glebom i długiej tradycji uprawy, truskawka zyskała chronione oznaczenie geograficzne i status produktu regionalnego. To duma naszej metropolii i jej słodki symbol. W czym tkwi jej unikatowość?
Ubiegłoroczna edycja Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Fot. mat. org.
Na sukces kaszubskiej truskawki składają się jej wyjątkowe cechy. Jakie? To - po pierwsze - kształt i wygląd. Owoce przybierają formę kulisto-stożkową lub kulisto-nerkową, pokryte są cienką jedwabistą skórką, mają widoczne pestki oraz intensywnie czerwony miąższ.
Kolejne właściwości tego owocu to tekstura i smak. Truskawka kaszubska jest lekko twarda, bardzo soczysta i - co najważniejsze - wyraźnie słodka. Skąd to się bierze? Choćby z dużych dobowych wahań temperatur (chłodne noce, słoneczne dni) oraz piaszczystych, bielicowych gleb regionu.
Truskawka kaszubska to także aromat. Badania organoleptyczne potwierdziły, że owoce, które dojrzewają w warunkach Pojezierza Kaszubskiego, mają bardziej skoncentrowany aromat oraz wyższy poziom cukru niż truskawki z innych rejonów. Zatem - nic tylko cieszyć się ich smakiem i zapachem!
Ubiegłoroczna edycja Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Fot. mat. org.
Truskawkowa tradycja
Pionierką kaszubskiej truskawki była Helena Gruchała, która w 1924 roku założyła pierwszą plantację w Długim Kierzu. Jej innowacyjne metody doceniono już w 1926 roku nagrodą z Urzędu Wojewódzkiego, który wówczas siedzibę miał w Toruniu. W propagowaniu tej uprawy dużą rolę odegrał także ks. Anastazy Sadowski, proboszcz z Wygody Łączyńskiej. Dzięki jego staraniom pola truskawkowe zaczęły się pojawiać się na terenie całego Pojezierza.
Klimat i rejon uprawy
Truskawka kaszubska rośnie wyłącznie na terenie Pojezierza Kaszubskiego – powiatów: bytowskiego, kartuskiego, kościerskiego oraz gmin: Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce i Cewice. Tutejszy klimat o krótkim okresie wegetacji, znacznych wahaniach temperatur i słabych, piaszczystych glebach daje owoce o unikalnych walorach smakowych.
Chronione oznaczenie geograficzne
Dzięki badaniom i wsparciu Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek w 2008 roku truskawka kaszubska uzyskała status Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej. To potwierdzenie wysokiej jakości i tradycyjnych metod uprawy sprawiło, że Kaszuby dołączyły do elitarnego grona regionów z chronionymi produktami spożywczymi.
Ubiegłoroczna edycja Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Fot. mat. org.
Warto i trzeba promować truskawkę kaszubską. Została uznana za drugi TOP owoc na świecie - szczegóły w tym rankingu - kliknij link.
Gdzie i kiedy kupować
Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że najlepsze truskawki to te zerwane prosto z krzaka. Ich zbiór trwa od czerwca do lipca. Truskawki kaszubskie dostępne są na targowiskach, przydrożnych straganach oraz w sklepikach - zawsze z certyfikatem potwierdzającym pochodzenie.
Ubiegłoroczna edycja Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Fot. mat. org.
Regionalne święto słodyczy
Co roku w Chmielnie odbywa się Festiwal Truskawek Kaszubskich. To niepowtarzalna okazja, by poznać hodowców, spróbować świeżych owoców i wziąć udział w konkursach kulinarnych. To jedno z najbarwniejszych wydarzeń letnich na Kaszubach!
Ubiegłoroczna edycja Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Na zdj. wójt Chmielna, Michał Melibruda. Fot. mat. org.
Tegoroczna edycja wydarzenia odbędzie się w sobotę, 28 czerwca o godz. 12:00 w Chmielnie. Dodatkową atrakcją będzie bicie truskawkowego Rekordu Polski w przygotowaniu potrawy z truskawkami. Odbędą się też liczne konkursy, pokazy kulinarne, a ich tematem przewodnim będą oczywiście truskawki kaszubskie.
- Bardzo serdecznie zapraszam Państwa na IX Festiwal Truskawki Kaszubskiej, który odbędzie się w sobotę 28 czerwca w Chmielnie - stolicy truskawki kaszubskiej! Co roku o tej porze, Chmielno - Perełka Kaszub - pachnie truskawką, a słowo "truskawka" odmieniamy tu przez wszystkie przypadki - mówi Michał Melibruda, Wójt Gminy Chmielno. - Co roku zjeżdżają do nas tłumy miłośników truskawki i pysznej kaszubskiej kuchni. Co roku bijemy rekord Polski w przygotowaniu pysznego truskawkowego dania. Co roku fantastycznie się bawimy a każdy uczestnik festiwalu wywozi stąd moc truskawkowych wspomnień. Serdecznie zapraszam! To już za kilka dni! 28 czerwca godz. 12:00! Scena letnia w Chmielnie! Nie może Was tu zabraknąć! - podkreśla Michał Melibruda.
Dlaczego warto sięgnąć po kaszubską truskawkę?
Podsumujmy, dlaczego spośród innych truskawek warto sięgnąć przede wszystkim po truskawkę kaszubską? Powody to:
- smak i aromat nie do podrobienia,
- tradycja sięgająca stu lat,
- wsparcie lokalnej gospodarki i ochrona krajobrazu.
Ubiegłoroczna edycja Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Fot. mat. org.
Zatem w czerwcu i lipcu rozkoszuj się metropolitalną słodyczą, która narodziła się w sercu Kaszub i podbiła Europę! A po sezonie - zajrzyj do słoików z przetworami z tego owocu i zachowaj smak oraz zapach kaszubskiego lata na kolejny rok!